En trädgård för barnen

Alla ska ha möjlighet att kunna avnjuta trädgården för lek, rekreation och avslappning, barn som vuxna. Att ge möjlighet för barnen att kunna ha roligt på hemmaplan och i den egna trädgården behöver inte alls vara särskilt svårt. Det räcker ofta med en gungställning, en sandlåda och varför inte en hinderbana? Visst kommer du ihåg hur kul det var när du lekte inte-röra-mark som barn? Lite bräder och stubbar, plattor och rep kan göra susen.

En rolig lekmiljö

Med väldigt enkla medel kan du se till att din trädgård blir rolig för barnen. Nyttja fantasin och se möjligheter. Använd vad som redan finns i trädgården. Har du ett träd kanske det går att sätta upp rep att svinga sig i eller en sänghimmel som koja med myggnät som hänger från en gren. Barn brukar tycka om att leka vuxenliv och göra som vuxna gör, så ett eget trädgårdsland till barnen kanske vore en idé? Morötter, jordgubbar, smultron och andra bär kan växa här och barnen får samtidigt lära sig lite om hur man vattnar och rensar ogräs.

Barn och gifter

Givetvis måste trädgården anpassas till barnens ålder. Ett väldigt litet barn behöver en säker och trygg miljö där onödiga skaderisker har eliminerats. Små barn har heller inte samma behov av större lekplatser eller många valmöjligheter, en sandlåda och möjlighet att köra lådbil eller trehjuling räcker långt. När du gör eran sandlåda behöver du tänka på att undvika tryckimpregnerat trä. Obehandlat trä är bäst så att barnet får en giftfri miljö. Ha gärna ett lock på sandlådan dessutom, så slipper ni kattbajs från grannens katt. Utekatter brukar ha en förkärlek för att göra ifrån sig i sandlådor. Det finns ett antal giftiga ämnen och kemikalier i våra hem som vi inte alltid tänker på. Våtservetter, målarfärg, alla prylarna pappa har i garaget till exempel och allt spännande som kan hittas i städskåpet.

Barn är framtiden

Var rädd om ditt barn. Barn är vår framtid. Det handlar inte bara om att låta dem växa upp tryggt och säkert utan även ge dem en bra start till vuxenlivet genom att förbereda dem på hur världen fungerar. En bra hjälp på vägen är körkort eller kanske lite pengar att studera för. Detta kan du lätt fixa genom att spara till ditt barn, exempelvis genom fondsparande. Även med en begränsad ekonomi kan du få ihop stora summor under tiden barnet växer upp. 100 kr i månaden som sätts in på fondsparkontot kan faktiskt bli över 70 000 kr på 20 år.

Glöm inte bort inomhusmiljön

Även inomhusmiljön är viktig, och beroende på hur gamla dina barn är behöver du barnsäkra olika mycket. Vassa hörn på bord är farliga för bebisar medan branta trappor är farliga för barnet som precis upptäckt hur kul det är att krypa i trappan. Genom att barnsäkra även inomhus skapar du de bästa förutsättningarna för ditt barn att växa upp i en trygg och genomtänkt miljö.

Barnsäkerhet och sunt förnuft förebygger många skador och räddar liv.

clock