Så fixar du en klassisk syrenberså

Ofta kan man läsa om och upptäcka vackra syrenbersåer kring gamla hus. I en modern trädgård finns det sällan syrener men med lite tålamod kan man enkelt anlägga en berså med just denna typ av växt. Om man är ute efter en relativt lättskött berså är syrenen ett mycket bra växtval eftersom buskarna inte behöver mycket eller speciell skötsel. Om man vill anlägga en berså måste man börja med att se var i trädgården man vill anlägga den. Om man vill sitta i bersån och dricka kaffe eller liknande är det en fördel om man inte lägger den allt för långt för huset. Många väljer att lägga bersån i ett av trädgårdens lugnaste hörn och bersån ger ytterligare lite avskildhet. Andra lägger bersån mitt i trädgården och gör den till gårdens mittpunkt. På så sätt kan man sitta i bersån och se allt som händer runt omkring utan att grannar eller liknande kan se rakt in i bersån.

Hur planterar man syrener?

När man ska anlägga en berså är ett bra tips för syrener att man ser till att verkligen plantera dem under rätt säsong. Då kommer de att kunna växa snabbare och dessutom blir buskarna kraftigare. Under växtfasen är det bra att se till att gödsla buskarna med jämn intervall och är det torrt måste buskarna också vattnas så de kan fortsätta växa. När buskarna vuxit upp är det dags att börja beskära dem så att de får rätt form för bersån. Vanligen vill man att buskarna ska rundas upptill och gärna växa in i varandra så att de bildar ett naturligt tak över bersån. Ett tjockt tak ger skydd även mot regn och är bersåns sidor täta kan man sitta i bersån och få lä även under ganska blåsiga dagar. Under höst och vinter kräver bersån inte någon direkt skötsel. Buskarna kan behöva gödslas och vattnas vid behov och om någon buske börjar luta eller växa fel kan den behöva beskäras eller stöttas upp med hjälp av någon kraftigare pinne.

Hur inreder man bersån?

I en berså ska det vara lugnt och skönt. Man kan inreda den precis som man vill, på ett sätt som passar trädgården i övrigt. Många väljer att inreda bersån med vita trämöbler eller platsmöbler som är enkla att hålla rena och som inte behöver så mycket underhåll. Dessa är sköna att sitta i även om man inte har någon dyna med sig ut. Det är också bra att sätta ut någon lampa eller ljuslykta i bersån så den inbjuder till sköna stunder även när det börjar skymma. När man har inrett sin berså är det bara att sätta sig tillrätta och njuta. ljudböcker är perfekt avkoppling att njuta av när man sitter där. Varför inte ta med en bok eller ett korsord ut? Är taket tätt gör det inget om det regnar lite smått när man sitter där och vad är väl skönare än att höra regnets droppar alldeles ovanför huvudet?

clock