Bygga bastu på tomten

Vi har lång tradition av att bada bastu i Sverige. Om du inte tycker att du har plats för ett basturum inne i din bostad är det nu lättare än någonsin att bygga en bastu på tomten. Bygglovsbestämmelserna har blivit mer tillåtande på senare år. En fristående bastu kan ha en murad skorsten eller vara en så kallad rökbastu som vädras snabbt innan man påbörjar bastubadet. Om du bygger en bastu med utsikt genom fönster ska du tänka på att placera den så att du kan vila ögonen på något fint samtidigt som du är skyddad från insyn, när du bastar.

Lyx i vardagen

En vedeldad bastu och en badtunna är den optimala avkopplingen för många. Det här är lyx som kan komma till användning året runt och det kan vara såväl en social aktivitet som något man unnar sig själv. Kombinationen bastubad och ett iskallt dopp eller en kort språngmarsch genom djup snö är en typiskt nordisk sensation som faktiskt är lika njutbar som hälsosam. Om man bara kommer över den första förskräckelsen. Om du går i tankar kring att sälja din fastighet, snart eller någon gång i framtiden, är en bastubyggnad en av de där detaljerna som kan ha en avgörande effekt på priset. Man kan bygga bastu på egen hand eller köpa en färdig bastubyggnad.

Bygga bastu på egen hand

Idag kan man bygga friggebodar och andra små komplementbyggnader utan att behöva söka bygglov. Det gäller bara att grundläggande krav om storlek och avstånd till tomtgränsen efterföljs. Det finns stora fördelar med att ha en fristående bastubyggnad istället för att göra ett basturum inne i huset. En bastu i ett hus kan, om ventilationen inte fungerar, orsaka problem med fukt och mögel. Byggvaruhus och trävaruföretag har ofta färdiga bastukit om du vill förenkla byggprojektet så mycket som möjligt. Bastuaggregatet är själva hjärtat i anläggningen och du kan välja mellan elaggregat eller satsa på en vedeldad bastu. Även speciella funktioner som ångbastu kan ingå när du köper ett aggregat.

clock