Belysning i trädgården

Det spelar ingen roll hur mycket tid och omsorg man lägger ner på sin trädgård om man inte kan se den när det blir mörkt. Om man vill kunna njuta av sina välansade rabatter och raka häckar även efter mörkrets inbrott, ska man se till att ha en bra utebelysning i trädgården.

En utebelysning i trädgården fyller egentligen två funktioner. Dels ger den ljus och stämning, som beskrevs ovan, vilket gör att man kan vistas i trädgården dygnet runt, dels fyller belysningen en säkerhetsfunktion, då den förhindrar olyckor eftersom man ser var man går, och förhindrar att någon obehörig smyger omkring i trädgården utan att bli upptäckt.full-moon-night-229628_960_720

För att belysningen ska kunna fylla båda dessa funktioner är dock placeringen av ljusen viktiga, liksom vilken typ av ljus man väljer. En grundprincip är att det är bättre att välja flera, mindre ljus än ett eller två stora, bländande ljus. De sistnämnda uppfyller visserligen säkerhetsaspekten, men knappast någon vill väl vistas i en trädgård där de nästan blir bländade. Istället bör man placera ut lampor med mjukare ljus på strategiskt utvalda ställen runt om trädgården. Bra platser att sätta ut lampor är till exempel längs med uppfarter och gångar, samt bredvid entréer till huset. Vad gäller lampor med ett mer dekorativt syfte passar det ofta bra att lysa upp träd och buskar underifrån. Man kan också skapa mysig stämning genom att till exempel hänga en ljusslinga vid uteplatsen, eller några dekorativa lyktor. Levande ljus skapar nämligen mysig stämning lika effektivt utomhus som inomhus.

Innan man gör en investering i sin trädgård på detta sätt bör man dock se till att man har de ekonomiska förutsättningarna för att kunna spendera pengar på sådant som inte är absolut nödvändigt. Om man till exempel har dyra lån som man håller på att betala av bör man först kontakta Zensum, som är en privat lånerådgivare. Zensum kan bland annat hjälpa till med att omförhandla lånen till bättre villkor, så att man får mer pengar över tack vare lägre räntor. De pengarna kan man sedan investera i sådant man vill ha, men inte måste ha, som stämningsfull belysning till trädgården.

clock