Möblera uteplatsen eller verandan

Har du lyckan att ha en egen plats utomhus i anslutning till din bostad så vet du att den kan se riktigt grå och tråkigt ut vissa delar av året och vara alldeles underbar andra. Så hur gör man då för att uteplatsen eller verandan ska vara fin och fungera året om? För det första behöver du ordna ett slags tak till din uteplats, så att delar av den kan vara i skugga på sommaren och klara sig ifrån regn. Har du ett plasttak är det utmärkt. Annars kan du spänna en bit segelduk över delar av den, så får du en mysig plats att möblera. De möbler du väljer till din uteplats ska klara av att stå ute större delen av året. Välj kvalitet som klarar sig år efter år, och fundera över vilket material du väljer. Idag finns många nya material på marknaden som efterliknar naturmaterial men som är mycket mer tåliga.

Konstmaterial eller naturliga val?

Det är vackert med naturmaterial men om dina möbler snabbt börjar spricka eller ruttna är det inte lika fint längre. Det är därför producenterna har satsat på att ta fram hållbara material som liknar de naturliga, som konstrotting till stolar och soffor, och non-wood till bord och bänkar, bland annat. Eftersom dessa material dessutom finns i flera färger och mönster är det inte svårt att hitta sina favoriter även här. Naturfärger är alltid vackert i trädgården. De dynor du vill använda ute bör vara av teflonbehandlat tyg som är tåligt både mot smuts, väta och sol. Dynor och kuddar i detta material finns i alla former, färger och mönster så det är lätt att kombinera till olika sittmöbler. Har du vackra krukor med växter behöver du inte så mycket mer än de saker du kan ta med dig inifrån precis bara när du behöver dem. Ljusstakar, lyktor och småkuddar mår inte alltid bra av väderleken, och dessutom är stearin mycket begärligt för skator och andra fåglar som gärna hackar loss bitar av dem.

Att välja mellan stolar och soffor

Oavsett hur din bekantskapskrets ser ut är det mest du som kommer använda din uteplats. Därför ska du välja det du själv tycker är mest bekvämt. Kanske vill du kunna sträcka ut dig i en soffa och ha ett snyggt soffbord inom räckhåll att ställa tekoppen på? Då ska du ha det. Kanske vill du hellre ha ett matbord och flera stolar runt det bordet för att kunna sitta upp och läsa med en kopp kaffe? Då ska du handla det. Det finns inget som är rätt eller fel, även om det bästa är när din uteplats har möjlighet att rymma både soffa och matgrupp. Om den är tillräckligt stor har du kanske plats för en utegrill med, eller i alla fall en bra terrassvärmare att komplettera med på höst och vår när värmen inte riktigt räcker till. Det finns riktigt snygga och stilrena sådana i rostfritt stål som klarar att stå ute.

clock