Lekar att leka i trädgården

En av de bästa sakerna med att ha en trädgård när man har barn är att de får utrymme att springa och leka av sig utomhus, i en säker miljö. Det finns en mängd olika lekar som helt enkelt inte går att leka inomhus – i alla fall inte om man vill att all inredning fortfarande ska vara hel när leken är över.

En sådan lek, som finns i olika varianter över hela Sverige (för att inte säga världen) är burken. Till skillnad från kurragömma, som utan problem kan lekas inomhus, kräver burken ett större öppet utrymme, och en miljö där det är fritt fram att springa och leka mer vilt än i kurragömma. Trädgården är med andra ord den perfekta platsen att leka burken. Burken går till så att ett träd eller ett föremål utses till ”burk”. Det är här som letaren ska stå och räkna medan alla andra gömmer sig. När letaren hittar en person måste han eller hon springa tillbaka till burken och ropa ”dunk för X, 1, 2, 3”. De som gömmer sig ska medan letaren letar försöka springa fram till burken och dunka letaren. De som gömmer sig kan fortfarande vinna hela spelet om den siste personen kvar lyckas springa fram till burken före letaren och ropa ”burken är sparkad, 1, 2, 3”. Med allt detta spring är det förståeligt att det är bättre att leka burken utomhus än inomhus.Jongensspelen_10

En annan lek med mycket spring är kull. Kull är en av de äldsta lekarna som fortfarande leks idag, och genom historien har en mängd varianter av leken utvecklats, som är variationer på grundkonceptet att en person (”han”) jagar efter de andra deltagarna i leken och försöker ”kulla” dem, för att de ska bli ”han”. Det är med andra ord en evighetslek, som pågår så länge deltagarna orkar. Några av de många varianter som finns idag är skuggkull (där man kullar genom att trampa på varandras skuggor), kedjekull (där alla som blir kullade bildar en kedja), kramkull (där man är säker så länge man kramar någon annan) och ambulanskull (där den som är kullad måste bäras till ”sjukhus” av två andra deltagare).

När barnen är riktigt små klarar de dock inte av någon av dessa lekar. Då får man som förälder se till att de får friskluft genom att ta ut dem på promenad i barnvagnen istället. Du hittar ett brett sortiment av barnvagnar från märket Bugaboo på Bigbaby.se, som passar alla typer av familjer.

clock