Uterum och växthus i ett

Många som skaffar sig ett uterum blir snart varse om att denna plats även kan fungera som något av ett växthus eller odlingsrum. Det är nämligen så att växter ofta trivs mycket bra i uterum. De många stora glaspartierna gör att de får maximalt med solljus och värme, och därmed också växer de så att det knakar. Dessa rum kan alltså ha fler funktioner än en och kan användas för många olika ändamål.

A green house full of flowers, plants and trees.

 

Inte optimalt för alla växter
Även om ett uterum erbjuder bra omständigheter för växter är det viktigt att komma ihåg att den här typen av miljö och klimat tyvärr inte passar alla typer av växter. För vissa kan värmen och solljuset faktiskt bli för mycket, vilket innebär att istället för att frodas så vissnar de ner och dör. Detta är såklart mycket tråkigt, och för den som är intresserad av växter och odling kan det innebära en riktig katastrof att råka ut för den här typen av förluster. Ett råd som man därför måste ta på största möjliga allvar är att noggrant läsa de olika plantornas skötselanvisningar innan man placerar ut dem i hemmet. I dessa anvisningar står det ofta klart och tydligt hur växten ska skötas, och här kan man hitta information om allt från jordmån de föredrar och vattningsschema till hur mycket solljus och värme en planta tål. Alla seriösa odlingsfantaster vet att denna information är a och o för att växterna ska må bra. Följer den här typen av information inte med vid inköpet av växten kan man alltid söka upp informationen på Internet, huvudsaken är att man är väl informerad om hur den nya växten bör skötas.

 

Vilka växter bör man välja
För att hamna något sånär rätt när man väljer växter till ett uterum bör man faktiskt tänka på växter som trivs i den typ av klimat som uppstår runt medelhavet. Hibiskusar eller bougainvillea är några förslag. Träd med citrusfrukter av olika slag brukar också trivas i den här typen av miljö. Eller varför inte föra in en vinranka som kan växa och slingra sig upp längs taket i uterummet.

clock