Ett kök i trädgården

Grillutrustning är mer eller mindre obligatorisk för en svensk familj. Den ger oss möjlighet att njuta av att vara ute lite extra på sommaren. Enklare, mobil utrustning gör oss dock lite begränsade i fråga om hur avancerad mat vi kan laga utomhus. Ett kök i trädgården kan innebära att vi anpassar en plats för matlagning där vi kan göra mycket annat än att grilla. Satsa på ett kök i en stil du gillar. Allt från betong, till massivt trä eller varför inte mosaik, kan skapa lika vackra som praktiska ytor där kan laga mat under bar himmel.

Vad ska man ha i ett utekök?

bygga ett kök utomhus och komplettera en rejäl grill med en gasolspis och varför inte en murad pizzaugn. I en sådan kan du även baka härligt bröd och det är faktiskt inte svårare än att de flesta normalhändiga kan mura spisen på egen hand. Om har möjlighet att dra fram vatten till uteköket behöver du inte ha det i anslutning till en husvägg utan det kan vara fristående ute på tomten och ändå vara lika praktiskt och ge samma möjligheter som ett kök inomhus. Väderskyddad förvaring är också bra att ha, du kan uteköket ha sina egna kryddor, tallrikar, köksredskap och bestick.

Fördelar med ett utekök

Den största fördelen är helt enkelt att det är trevligt att laga mat utomhus när det är fint väder ute. Ett utekök kan även installeras på den plats i trädgården där man helst tar emot gäster, det är inte säkert att det är i anslutning till bostadshuset. Utomhus behöver man inte bekymra sig för ventilation och kan laga mat över öppen eld eller på kolbäddar. Det går också att arbeta med grytor i lite större format utomhus, perfekt om du till exempel vill förvandla årets hela äppelskörd till sirap eller marmelad. Det är projekt som tar lång tid, stänker mycket och gör så att fönster inomhus lätt immar igen.

clock